Lev Tolstoy,

Savaş ve Barış’ı Neden Okumalıyız

17.08.2021
Savaş ve Barış’ı Neden Okumalıyız

Konunun uzmanlarına yaptırdığı konuşmaları onlarca dilde altyazı seçeneğiyle internette paylaşan TED, dünya çapında insanların ufkunu açmayı sürdürüyor. Kurumun eğitim odaklı TED-Ed videolarından biri de okurları Tolstoy’un Savaş ve Barış’ını korkmadan ele almaya teşvik ediyor.

Yazarın önsözünde, “Savaş ve Barış nedir? Bu bir roman değil, bir poem de, bir vakayiname de değil. Savaş ve Barış, yazarın tam da dile getirildiği biçimde dile getirmek istediği ve yapabildiği bir şey,”[1] diye açıkladığı epik roman, korkutucu boyutundan beklenmeyecek derecede hızlı okunuyor. Nitekim TED-Ed videosu da bunu vurguluyor.

 

 

Tolstoy, “Savaş ve Barış İçin Önsöz Taslağı”nda, kitaba roman denilemeyeceğinin bir kez daha altını çiziyor:

 

Eğer eserimin bir hedefi varsa, bunun eserin her kısmında kesintiye uğramayıp süreceğini ve bu özelliği sayesinde roman adını almayacağını sanıyorum.

Bu özellik sayesinde, bu eserin ayrı ayrı kısımlar halinde yayımlanabileceğini, bunun sonucunda konusunun dağılmayacağını ve okuru sonraki kısımları okumaya mecbur bırakmayacağını varsayıyorum.

İlkini okumadan ikinci kısım okunamayacak, ama ilk kısmı okuduktan sonra, ikincisini okumamak mümkün olacak.[2]

 

 

Üstatla zıtlaşmak pahasına da olsa iddia ediyoruz: Savaş ve Barış'ın ilk kısmını okuduktan sonra ikinciye devam etmemek mümkün değil!

 

 

Kaynak: Open Culture.

 

[1]Savaş ve Barış Adlı Kitap İçin Birkaç Söz”, çev. Sabri Gürses, Savaş ve Barış, çev. Zeki Baştımar, Nâzım Hikmet Ran, Can Yayınları, 2013.

[2]Savaş ve Barış İçin Önsöz Taslağı”, age.

 
Leo Tolstoy
Savaş ve Barış
 

 


Diğer Blog Yazıları

Tümünü gör