Can Yayınları, Klasik, Beyaz Klasikler

Klasik edebiyatın önemini anlamak

Klasik edebiyatın önemini anlamak
Karamazov Kardeşler, Suç ve Ceza, Tess, Uğultulu Tepeler, Savaş ve Barış, Madam Bovary, Genç Werther’in Acıları, İki Şehrin Hikâyesi... Bu eserler arasında ortaokul lise yıllarını kimileri için kâbusa çevirenleri mutlaka vardır. O halde neden yetişkinliğimizde klasiklere dönme ihtiyacı duyarız? Yeniden okuduğumuzda ne değişir? Biz mi, eser mi? 
 
Bu sorunun yanıtı “klasikleri okumak” değil, “klasikleri yeniden okumak” ifadesinin daha doğru olacağını ve bir klasiği klasik yapan özelliklerin neler olduğunu anlamaktan geçiyor. Klasik edebiyat evrenselleşen, insani sorunları ele alır. Okura kendi yaşadıklarından başka ne tür yaşamlar olduğunu, olabileceğini gösterir. Bir klasik eser hem yazıldığı dönemin okurunda hem de yüzyıllar sonrasının okurunda birtakım fikirleri değiştirebilecek ya da yepyeni düşüncelerin tohumlarını ekebilecek güce sahiptir. Bu eserler yazıldıkları dönemin kültürel ve sanatsal iklimini etkilediği gibi, takip eden yıllarda yazılacak başka büyük eserlere ilham olurlar. Bu özellikleri başka hiçbir edebî dönem ya da türe atfedemeyiz. Aynı şekilde herhangi bir klasik eserden bu özelliklerin birini bile çekip alamayız. Klasikleri okumak işte bu yüzden önemlidir. 
 
Dostoyevski’yi ya da Hugo’yu okumak yalnızca bu yazarların edebî dehalarını hayranlıkla gözlemleme fırsatı değil, insanlık tarihini felsefe, sosyoloji gibi disiplinleri de içine alarak panoramik bir şekilde görme fırsatı kazandırır okura. Elbette ki klasik edebiyatı “okuyup bitirmek” fazlasıyla iddialı bir hedef olurdu, ancak şu bir gerçek ki, klasik eserleri okumamış bir edebiyat meraklısı, okuduğu başka eserleri de bir perspektife oturtmakta zorlanacaktır. 
 
Peki nereden başlamalı? Yukarıdaki faydaları tüm klasik eserlerden edinebiliriz, ancak aşağıda hazırladığımız on kitaplık liste, tüm bunların en belirgin şekilde görülebileceği eserlerden onunu barındırıyor. İşte büyük hazla okunabilecek, yüzyılların düşünce yapısını değiştirmiş, insanlık tarihinin en büyük sorun ve olaylarına parmak basan on eserlik seçkimiz:
 
 
  • Bir İdam Mahkȗmunun Son Günü / Victor Hugo
  • İki Şehrin Hikâyesi / Charles Dickens
  • Madam Bovary / Gustave Flaubert
  • Uğultulu Tepeler / Emily Brontë
  • Genç Werther’in Acıları / Johann Wolfgang von Goethe
  • Moby Dick / Herman Melville
  • Karamazov Kardeşler / Fyodor Dostoyevski
  • Uyanış / Kate Chopin
  • Dorian Gray’in Portresi / Oscar Wilde
  • Martin Eden / Jack London
 

 



Diğer Blog Yazıları

Tümünü gör